Huisvesting

 

Je nieuwe nimfjes hebben nu een terrarium nodig om in te gaan leven. Voorzie steeds een terrarium dat groot genoeg is. De grondregel bij wandelende takken: reken 3x de lengte van het grootste dier voor de hoogte, en 2x de lengte van het grootste dier voor de lengte en de breedte. Is een wandelende tak zo'n 10cm groot, heeft hij dus een terrarium nodig dat minstens 30cm hoog is, en minstens 20cm breed en 20cm lang. Als ze te klein worden gehuisvest is de kans groter dat er misvormingen optreden bij vervellingen. Dit doen ze namelijk om volwassen te kunnen worden, aangezien ze een uitwendig skelet hebben, dat niet meegroeit. Tijdens dit proces gaan de dieren ondersteboven hangen, en kruipen ze als het ware uit hun oude huid (klik voor foto). Als ze hierbij de grond raken, kunnen grote misvormingen optreden, met eventueel de dood tot gevolg. 

Je kan kleine nimfjes eerst natuurlijk in een potje (foto rechts) of kleine faunabox houden, maar zodra ze groter worden zitten ze best in een groter terrarium. Ikzelf zet kleine nimfjes apart in een faunabox van 15cm hoog, 20cm lang en 15cm breed, welke met zijn hoogste kan omhoog staat (klik voor foto), totdat ze 2x verveld zijn. Dan zet ik ze direct in een veel grotere bak, waar ze ook blijven totdat ze volwassen zijn. Kleinere soorten kunnen ook heel hun leven in een faunabox gehouden worden. Zet hem dan liefst wel met de langste kant omhoog, aangezien dit voor wandelende takken het belangrijkste is (klik voor foto).
  
Qua temperatuur kunnen vrijwel alle soorten gewoon op kamertemperatuur gehouden worden. Liefst niet kouder dan 16°C of warmer dan 28°C. Sommige soorten zitten graag iets warmer, wat ook een invloed heeft op de ontwikkeling van de dieren. Hoe warmer ze zitten, hoe sneller ze volwassen zullen worden. Maar te warm kan ook negatieve gevolgen hebben voor sommige soorten. PSG 82 zit bijvoorbeeld liever iets kouder. Bij temperaturen boven de 25°C kan sterfte optreden.


Verluchting is ook een factor waar sommige soorten echt wel nood aan hebben in hun terrarium. Als een terrarium onvoldoende ventileert, kan je zelf wat gaan knutselen. Zo heb ik bij een 4-tal terrariums zelf houten deurtjes gemaakt, en heb over de hele lengte en breedte muggengaas vastgemaakt (foto links, of klik voor foto 1, klik voor foto 2). Op die manier hebben ze toch al meer verluchting. Is dat nog niet voldoende, kan je eventueel een andere wand of het deksel ook vervangen op die manier, of je maakt een vlinderkooi, zoals ik ook gedaan heb. Een vlinderkooi bestaat aan alle zijden (buiten de bodem) uit muggengaas (klik voor foto).
 
Om de vochtigheid op peil te houden kan je ofwel minder gaan ventileren, ofwel gewoon de bodem vaker bevochtigen. Ikzelf bevochtig de bodem gewoon vaker. Dit hoeft niet niet volgens een vast patroon te gaan, in de natuur verloopt ook niet alles zo heel vlotjes.
 
De bodembedekking verschilt ook per soort, al hou ik zoveel mogelijk wandelende takken gewoon op keukenpapier. Ziet er netjes uit, en is makkelijk te verversen. Gewoon alles opvouwen en het meeste vuil is weg. Nogmaals, bij soorten die hun eitjes in de grond steken kan je best voor een bodembedekking zorgen van zo'n 6 à 7 cm dik, of zet je op z'n minst een potje in het terrarium met net zo'n hoge bodem. Zorg dan wel dat de dieren makkelijk in het potje geraken.