Voedsel

 
In het terrarium moet ook voedsel aanwezig zijn. Deze dieren eten bladeren van o.a. braam-struiken, klimop, eik, hazelaar, beuk, roos, rhododendron, etc. Mijn soorten krijgen allemaal een mengeling van braam, eik, met af en toe eens hazelaar. Met name PSG 9 eet deze laatstgenoemde heel graag. PSG 82 daarentegen eet enkel rhododendron en hypericum.


De voedseltakken knip je best schuin af, dus zodat hun steel op een puntje eindigt. Heb gehoord dat de planten hierdoor makkelijker water kunnen opnemen. Deze voedseltakken zet je in een pot water zodat ze vers blijven. Ik doe in elke pot water ook een kleine eetlepel suiker, ik heb de indruk dat ze zo enkele dagen langer vers blijven.


Je kan voedseltakken het beste in een pot water zetten, waarbij er enkele gaten in het deksel gemaakt zijn (klik voor foto). Op die manier kunnen er geen dieren in het water vallen, alsook geen uitwerpselen waardoor het water al snel zou vervuilen. Maar je kan voedseltakken ook gewoon in een pot zonder deksel zetten (zie foto rechtsonder). Steek dan wel wat keukenpapier bovenaan in de pot water zodat het water afgedekt is, dan kunnen er geen dieren verdrinken. Ook is het belangrijk om (bij nimfen) de bladeren in de onderste 15cm in het terrarium weg te knippen, zodat er dus geen voedselbladeren naast de pot water hangen. Dit kan je ook zien op de foto rechtsonder. Anders is de kans te groot dat de dieren te laag gaan hangen om te vervellen. Dit is een curciaal gebeuren waarbij ze kunnen sterven als dit niet goed verloopt.

Vanaf het moment dat je merkt dat de voedselbladeren beginnen te verdorren, dienen deze ververst te worden. Dit is makkelijk te zien aan de voedselbladeren. De bladranden of zelfs de hele bladeren beginnen te verkleuren, en gaan opkrullen. (klik voor foto). Wandelende takken hebben hier niets meer aan, en zullen hier dan ook niet meer van eten.
 
In de winter is er meestal veel minder voedsel te vinden. Knip de bruine bladranden af. Wandelende takken eten hier niet van aangezien dit niet voedzaam meer is. Als je graag in de winter ook wat eik aan je dieren wil geven, kan je dit op een eenvoudige manier toch voorzien. Ga wat eikels rapen zodra er zijn. Stop ze in een doosje potgrond, en leg ze 2 tot 3 weken in de koelkast, of zelfs een dagje in de vriezer. Nadien zet je ze op kamertemperatuur op een zonnige plaats, en je zal zien dat er kleine plantjes zullen groeien. Zodra je geen verse eik meer vindt, zet je één van deze plantjes in je terrarium. Let wel op dat de blaadjes niet te erg worden aangevreten, dus wissel op tijd van plantje. Dit kan je de hele winter aanhouden.