PSG 82 - Rhaphiderus spinigerus

 
Net uitgekomen nimfje
 
Nimfje L3
 
Subvolwassen mannetje, donkerbruin
 
Subvolwassen mannetje, groen/lichtbruin


 Vrouwtje L4
 
Subvolwassen vrouwtje
 
Volwassen mannetje
 
Volwassen vrouwtje
  
Rode gewrichten op de achterste poten bij volwassen vrouwtjes
 
Volwassen koppeltje
 
Tijdens de paring
 

 
Enkele persoonlijke ervaringen bij deze soort:
 
Als je de dieren aanraakt of probeert vast te nemen, laten ze zich makkelijk vallen, en gaan dan ongelooflijk onhandig beginnen spartelen. Een andere manier van verdediging is dat ze soms een lichtbruine vloeistof durven produceren uit hun mond.

Mannetjes kan je al herkennen vanaf L3, deze worden donkerder van kleur (groen met bruine tinten), en aan het einde van het achterlijf is al snel een verdikking te zien, namelijk het mannelijk geslachtsdeel. Volwassen mannetjes zijn glanzend bruin gekleurd, met soms groene tinten in de poten. De gewrichten van de achterpoten zijn oranje gekleurd.

Volwassen vrouwtjes zijn glanzend groen gekleurd. Ze hebben achter de kop en op de zijkanten van het borststuk kleine stekeltjes, welke onderaan geel tot oranje zijn, met bruin gekleurd puntje. Volwassen dieren hebben bruin/oranje gekleurde antennes. Bij volwassen vrouwtjes hebben de gewrichten van de achterpoten een rode kleur. Alle poten hebben ook gele tot oranje "oksels". Bij de mannetjes zijn de gewrichten van de achterpoten oranje.

Ze accepteren enkel rhododendron en hypericum. Ze eten ook vrij veel, wekelijks verversen is dus noodzakelijk.

Hou ze redelijk vochtig, en zeker niet te warm. Heb hier eens 10 nimfen verloren door de warmte, was toen 27°C.