PSG 25 - Phobeaticus serratipes

De langste soort onder de wandelende takken, alsook het langste insect ter wereld.


Pas uitgekomen nimfje
 
Mannetje L5
 
Beginnende vleugeltjes, en rechts een geregenereerde poot na 1 vervelling
 
Subvolwassen mannetje
 
Beginnende vleugeltjes
 
Volwassen mannetje
 
Volwassen mannetje - bruin/oranje
 
Volwassen mannetje - groen
 
Volwassen mannetje - geel
 
In dreighouding (tijdens de paring)
 
Vrouwtje L5
 
Subvolwassen vrouwtje met witte vlekken
 
Volwassen vrouwtje
 
Volwassen vrouwtje - egaal groen
 
Volwassen vrouwtje - groen met witte stipjes
 
Volwassen vrouwtje - groen met witte vlekken
 
Volwassen koppel - paring
 
Eitje


Enkele persoonlijke ervaringen bij deze soort:

Voorzie zeker een terrarium dat groot genoeg is, gezien hun enorme lengte. Nimfjes kunnen tot de eerste 2 vervellingen in een grote faunabox gehouden worden. Daarna dienen ze al zeker overgezet te worden in een grotere bak. Ikzelf heb ze in een terrarium zitten van 100cm hoog, 60cm breed en 50cm diep.
 
Houd deze soort op kamertemperatuur of iets warmer, en ook erg vochtig. De vochtigheid is erg belangrijk voor de vervellingen, gezien hun erg lange poten en lichaam. Dit kan je perfect bekomen door boven- en onderaan in het terrarium 1 ventilatiestrookje te voorzien, elke avond te sproeien, en eventueel de bodem extra te bevochtigen. Hier kom ik overdag aan 70% RV, 's nachts aan 85% RV.
 
Knip de voedselbladeren in de onderste 30 à 40cm van het terrarium weg, om de kans op mislukte vervellingen te minimaliseren. Eéns ze volwassen zijn mogen de onderste voedselbladeren blijven hangen.
 
Volwassen mannetjes worden 15 tot 20cm (met poten tot 35cm). Ze hebben vleugels die 4cm lang zijn. De bovenkant van het borststuk variëert qua kleur van bruin/oranje, tot groen, of zelfs geel, met aan de zijkant een dunne blauwe en zwarte lijn. De onderkant van hun hele lichaam is groen getint. Hun poten zijn bruin/geel tot groen getint, en zijn licht gestekeld.

Volwassen vrouwtjes worden 25 tot 30cm (met poten tot 45cm). Ze zijn ongevleugeld. Ze zijn groen of bruin van kleur, al komt groen met witte vlekken ook soms voor.

Mannetjes zetten als dreighouding hun vleugels open. Wanneer ze bijvoorbeeld gestoord worden door een ander dier, gaan ze schokkend op en neer bewegen om de belager af te schrikken.
 
Neem de dieren niet te bruusk vast, en zeker niet bij hun poten. Hun eerste verdediging is namelijk dat ze poten afwerpen. Afgeworpen poten zijn na 2 vervellingen bijna volledig geregenereerd, maar let hier toch mee op.

De vrouwtjes leggen erg veel eitjes, welke na 4 tot 5 maanden uitkomen. Elke week 1 of 2x bevochtigen volstaat.